torsdag 11 mars 2010

Redovisning

Idag har vi jobbat på att skriva ner vår projektplan och funderat lite grann på hur vi ska redovisa projektet. Vi har även funderat på våra viltvårdsåtgärder och beslutat att det snart är dags att gå ut och titta till dem för att se om det är några vilt som nyttjar dem. Förhoppningsvis kanske vi kan lyckas med att fotografera ätande djur vid foderhäcken. En älg misstänks ha varit framme och nosat på ensilaget men vi är inte säkra eftersom jag inte gick ända fram till foderhäcken sist p.g.a ofantligt djup snö

Nu till helgen har jag fått det ärofyllda uppdraget att ge mig ut i vildmarken för att undersöka platserna där vi utfört förutnämnda åtgärder. Mats och Johan skulle följa med men detta är något som kräver en riktigt bushman.

måndag 8 mars 2010

Försenat inlägg

För några veckor sedan byggde vi en hargömma. En hargömma är till för att haren ska ha någonstans att ta skydd från flygande fåglar.

Se Johans blogg för bilder och instruktioner

tisdag 23 februari 2010

Utfodring

Idag var vi ute och la i ensilaget i foderhäcken. Säcken med ensilage vägde runt 20 kg och avståndet från vägen till foderhävken var bara runt 200 meter, men det tog oss drygt en timma att ta oss ut, lägga i foder och ta oss hem. Anledningen till detta var att det var lite över en meter snö på hygget. Men efter mycket slit är nu maten utplacerad.

Jag tror starkt på att vi valde rätt plats att ha en foderplats på för att en älgtjur har skådats när den letat mat runt foderhäcken. Nästa gång älgen kommer förbi kan den vänta sig ett riktigt skrovmål.

torsdag 18 februari 2010

Länkar

Jag har länkat till Mats och Johans sidor på min blogg för enkel navigation mellan våra bloggar

tisdag 16 februari 2010

Foderhäcken är byggd och placerad!

I måndags byggde vi den efterlängtade foderhäcken. Här följer en dokumentation på händelsen.



Dett första vi gjorde var att noggrant studera ritningarna för att se vad för materiell som var lämpligast. Vi kom fram till att det skulle vara någorlunda tunna lätta plankor eftersom den då blir lätt att bära och lätt att flytta.
När vi hittat rätt sorts virke kunde bygget påbörjas.








Här är själva "buren" där höet ska ligga i färdig. Vi byggde sedan ett lock som placeras på burens ovansida men jag glömde tyvärr att någon bild på det.










Sedan bar vi ut den på hygget där den ska stå. Det är bra att den står på en öppen plats. Då är den lättare för rådjuren att hitta och de har även lättare att upptäcka faror.







Vi högg ner fyra granar för att ha som ben till häcken. Man sätter två granstammar i kors på båda sidorna av buren.
Sedan satte vi pinnar tvärs över foderhäckens ben för ökad stabilitet.





Vi samlade ihop granris som vi lade över locket. Anledningen till detta var att höet inte ska bli förstört så fort av regn, snö osv.








Här är det färdiga resultatet.
Nu återstår bara att köpa ensilage att fylla foderhäcken med.

onsdag 10 februari 2010

Samtal med den Viltvårdsansvarige i Värmland/Örebro

Idag ringde vi till Anders Fredriksson som är viltvårdsansvarig för Örebro och Värmland.
Vi ringde till honom för att få hans åsikter på vad vi gör samt få tips på vad vi skulle kunna göra mer för viltvården.

Det mesta som han sade visste vi redan och hade tänkt på. Men en sak vi inte visste som han berättade var att vi kan börja med utfodringen vid den planerade foderhäcken om vi fodrade med ensilage istället för vanligt hö.

Anledningen till att ensilage är bättre för rådjuren på vintern är att det är betydligt mer lättsmält än vanligt hö.

Nästa steg nu blir att bygga foderhäcken och försöka få tag i en ensilagebal

måndag 1 februari 2010

Rävjakt

I söndags kväll vakade vi på räv hemma i Lervik.
Vi valde att göra det just denna söndag för att det var fullmåne. Fullmånen underlättar jakten på det viset att man har möjlighet att se räven när den går fram till åteln som placerats ut. Har man ingen åtel så kan man stå vid en plats där räven brukar gå förbi.

Jakten går till så att man sätter sig på en plats med utsikt över åteln. Sedan sitter man bara där tyst och väntar på räven. I vårt fall satt vi i ett jakttorn med bra utsikt. En av oss stod även på en annan plats lite längre bort på området och vakade.
Men eftersom det var omkring 20 minusgrader ute så gav vi upp efter cirka 2 timmar.

Anledningen till att vi skulle försöka skjuta en räv var att det finns så många i området. Det har både setts spår och rävar har skådats upprepade gånger och för att kunna få en så väl balanserad fauna som möjligt måste man skjuta av några då och då.

tisdag 26 januari 2010

Montering av saltsten

I morse gick vi ut i skogen för att sätta upp saltstenen på trädet som vi tidigare har förberett.
Vi började med att finjustera piggen som saltstenen ska sitta fast på.
Sedan var det bara att trä på den.
Efter det var det fika som stod på schemat.

onsdag 20 januari 2010

Planering

Idag har vi suttit och planerat hur vi skall gå tillväga med våra planer samt vad vi mer ska kunna göra ute i skogen.
Vi kom fram till att vi kan bygga foderhäcken som planerat men vi kan inte fylla på den med mat förrens senare i vår.
Anledningen till det är att rådjuren inte är vana vid den sortens mat på vintern utan får diarré om de plötsligt skulle börja äta det nu. Hade byggt och fyllt på med mat i höstas innan kylan kom så hade det gått bra eftersom de då hade hunnit blivit vana den typen av föda.

Fler funderingar vi har är att bygga en utfodringsplats för vildsvin och sätta ut en minkfälla i närheten av sjön.
Vi har också planer på att vaka på räv vid en åtel nästa fullmåne runt 29-31 januari.

Nästa vecka ska vi gå ut till dit vi var sist och sätta upp en saltsten på trädet som vi förberedde på måndagen den 11 januari.



Här är en bild på en sådan foderhäck som vi planerar att bygga.

måndag 11 januari 2010

Första dagen

Igår var vi ute för att se vart vi kunde sätta upp en saltsten och vart vi skulle kunna bygga en foderhäck. Vi var även ute för att leta efter spår som olika vilt kan ha lämnat efter sig.

Vi gick ut i skogen i Lervik som ligger 1,3 mil utanför Filipstad. Vi gick till ett hygge där vi ansåg att det var lämpligt att sätta upp en saltsten och bygga foderhäcken. Hygget var lämpligt för att det var stort och öppet fast det hade ändå små skogsdungar där djuren kan söka skydd.

Vi började med att leta ut ett träd där vi kunde sätta upp en saltsten. Vi hittade ett träd som var lagom tjockt och stod nära en bäck vilket är bra eftersom djuren blir törstiga av saltet. Vi röjde upp området runt trädet lite grand innan vi kapade av trädet i lämplig höjd. Sedan var det bara att sätta igång med att barka av trädet med yxa och kniv så att det är färdigt tills vi kan sätta upp saltstenen.

Träden vi röjde undan ska vi senare använde till att bygga foderhäcken.

Spår vi såg:

Hare

Älg

Rådjur

Räv

Vi såg bland annat också spår efter en kungsörn och vi hittade legor efter älg och rådjur.

Nästa gång ska vi sätta upp saltstenen om vi har fått tag i en. Vi ska även bestämma vart på hygget det är lämpligast att bygga foderhäcken.

Bilder från gårdagen kommer att tilläggas senare idag.

fredag 8 januari 2010

Vildvårdsprojekt

Vi är 3 elever på Spångbergs gymnasiet som har valt att göra ett projektarbete om viltvård.
Projektet kommer att omfatta planering av ett antal åtgärder för att skapa en bättre miljö för olika viltarter. Men man ska inte tro att det bara är att gå ut i skogen och arbeta. För att kunna genomföra projektet krävs markägarens tillstånd, noggrann planering och väl genomförda studier för att uppnå ett lyckat resultat.

Allt vi arbetar med kommer att dokumenteras.

På den här bloggen ska du inom en snar framtid kunna läsa om våra framsteg och även se fotografier från vårt arbete.